Johanna Lecklin: Huominen

Mediataidetta etäilyyn päiväkoti-ikäisen kanssa

Mediataidetta ja tehtäviä AV-arkin Mediataide kasvattaa! -palvelun teoksista. Taideteokset ja tehtävät on suunnattu erityisesti varhaiskasvatusikäisille, mutta sopivat myös kaikenikäisten pohdintaan ja taiteiluun.

MITÄ KUULUU?

Katso Risto-Pekka Blom: Mitä kuuluu.
Mitä sinulle kuuluu? kerro tai piirrä.

Katso Risto-Pekka Blomin teos “Mitä kuuluu” Miltä teos tuntui? Mitä ajattelet teoksesta? Millaisia teoksen aikuiset olivat? Oliko teos totta? Mitähän taiteilija on voinut ajatella? Tekevätkö sinulle tutut aikuiset joskus hassuja tai erikoisia asioita?

Leiki itse tai yhdessä, niin että kaikki leikkiin osallistuvat ovat jotain muuta kuin yleensä. Koeta keksiä rooli, jota et ole ennen leikkinyt. Roolihahmosi voisi olla eri ikäinen kuin sinä. Muistatko vielä, millaista oli olla vauva? Millaistakohan on olla sinua vanhempi? Löydätkö tähän leikkiin sopivan asun? Voit askarrella asuusi sopivia osia vaikkapa pahvista tai kankaasta.

Onko helppo kuvitella, miltä toisen ikäisestä ihmisestä, vaikka ihan nuoresta tai vanhasta, tuntuu? Entä mitä hän tykkää tehdä? Osaisiko aikuinen leikkiä sinun ikäistäsi?


AIKAA TUTKIMASSA

Johanna Lecklin: Huominen
Jukka Silokunnas: Elinakaara

Muistatko mikä päivä tänään on? Katso Johanna Lecklinin teos “Huominen”. Mitä teoksessa tapahtui? Tuntuuko aika nyt erilaiselta kuin yleensä? Kulkeeko aika aina samaa vauhtia, onko aika vaikkapa yöllä ja päivällä yhtä nopeaa?

Päivä muuttuu yön aikana toiseksi. Voiko siitä tehdä kuvan?

Katso Jukka Silokunnaksen teos Elinkaara. Miten aika kulki tässä teoksessa?


ERI KOHTAA ERI NÄKÖISTÄ

Helinä Hukkataival: Felis Catus

Katso Helinä Hukkataipaleen teos Felis Catus. Mitä teoksessa tapahtui? Mitä siinä näkyi? Millainen ääni teoksessa oli? Valitse joku ihminen, eläin tai melko suuri esine. Katso sitä hyvin läheltä. Maalaa ihminen, eläin tai esine niin läheltä, että se näyttää vain väriläikältä.

Voit kokeilla tehdä kuva-arvoituksen kameralla tai videokameralla. Kuvaa jotakin kohdetta niin läheltä, ettei sitä tunnista. Keksivätkö muut, mitä olet kuvannut?

Teoksessa esiintyi kissa. Mikä on sinun lempieläimesi? Millaista ääntä se pitää? Miten se liikkuu? Liiku huoneen poikki kuin lempieläimesi.


YHTEINEN EVÄSRETKI

Marja Helander: Tulistella

Mitä teoksessa mielestäsi tapahtui?

Leiki omaa eväsretkeä. Valitse kotoasi lelu tai muu esine retkikaveriksi. Kata teille eväspaikka. Voit käyttää esimerkiksi astioita, leluja tai koristeita. Retkitarvikkeita voi myös piirtää ja leikata irti pahvista tai paperista. Ota kuva eväsretkestä.

Tee piirustus eväsretkestä, jollainen sinusta olisi kiva tehdä. Jos et voi nyt kutsua kavereita retkelle, voit piirtää heidät mukaan kuvaan ja lähettää heille valokuvan piirustuksesta.

Teos liittyi saamelaisuuteen ja vanhaan tarinaan karhuista. Oletko kuullut saamelaisista? Tiesitkö, että Suomessa puhutaan kolmea eri saamenkieltä? Voit kuunnella esimerkiksi Spotifyn kautta Frozen 2 -elokuvan kappaleita pohjoissaameksi tai etsiä netistä muuta saamenkielillä esitettyä musiikkia.


HYVÄ MEININKI

Niina Suominen: Hyvä meininki

Katso Niina Suomisen teos Hyvä meininki. Mitä teoksessa tapahtui? Mistä teos alkoi? Mitä sitten tapahtui? Missä taiteilija oli kuvannut ihan lopuksi? Oliko teoksessa hyvä meininki?

Teoksen nimi on hyvä meininki. Millainen on sinun mielestäsi hyvä meininki, milloin on kivaa? Kerro. Voit myös tehdä kuvan piirtäen tai maalaten.

Teoksessa seikkailee syötäviä asioista, esimerkiksi hedelmiä ja karjalanpiirakoita. Teoksen ruokia saattoi nähdä usean samassa kuvassa, vaikkapa kolme karjalanpiirakkaa liikkumassa. Piirrä kuva omasta lempiruuastasi. Kokeile piirtää itse valitsemastasi ruuasta kuva, jossa sama asia, vaikkapa omena, on kuvassa monta kertaa. Millainen kuvasta tuli? Montako kertaa syötävä näkyy kuvassa? Mitä kuvasta tulee mieleen?


OMA VIDEOTEOS

Voit tehdä myös oman teoksenn, jos sinulla on mahdollisuus käyttää esimerkiksi kännykän kameraa. Suunnittele ensin, mitä haluat kuvata teokseesi. Voit tehdä teoksen esittämällä, kuvaamalla jotain sinua kiinnostavaa paikkaa tai vaikkapa kuvaamalla piirustusta tai lelua ja juttelemalla tai laulamalla siihen sopivan tarinan. Keksi teoksellesi nimi! Tehtävän voi toteuttaa myös tarinana ja sanella, mitä teoksessa tapahtuisi tai ottamalla sarjan valokuvia ja lisäämällä niihin tarinan.

Sivustolta https://mediataidekasvattaa.fi löydät lisää tietoa ja tehtäviä näihin teoksiin liittyen. Sivustolta löytyy myös muita mediataideteoksia ja oppimateriaaleja, joissa erilaisia teemoja lähestytään taiteen ja mediakasvatuksen keinoin. Oppimateriaalien aiheina ovat esimerkiksi ääni, monikulttuurisuus ja luontosuhde. Ne sopivat hyvin eri-ikäisten käyttöön.

Kaikki sivuston teokset on ikärajaluokiteltu.