Jukka Silokunnas: Elinkaara – Projekti
Miten tutkin?
Timelapse-tekniikan avulla voidaan nopeuttaa hitaita tapahtumia, jolloin ne ovat helpommin havaittavissa. Timelapse-kuvauksessa kamera asetetaan pitkäksi aikaa ottamaan valokuva halutuin väliajoin. Timelapse-videoita tehdään usein esimerkiksi luonnonilmiöistä (auringon nousu, pilvien liikkeet) tai maatumisesta (omenan mädäntyminen). Kuvausjakson pituus riippuu kuvattavassa kohteessa tapahtuvan muutoksen nopeudesta. Jos haluaa nähdä omenan mädäntyvän nopeutettuna, pitää kamera asettaa kuvaamaan vaikkapa yksi kuva tunnissa viikon ajan. Kun otetut valokuvat katsotaan peräkkäin videona, syntyy vaikutelma nopeutetusta tapahtumasta.
Tehkää oma timelapse-video. Millaisia hitaita tapahtumia sinä voisit tallentaa timelapse-kuvauksella? Mitä sellaisia asioita timelapse-kuvauksella voidaan tuoda esille, jotka muuten jäävät huomaamatta?
Monille älylaitteille on saatavissa ohjelmia, joilla voi tehdä timelapse-videoita. Ohjelmissa voi asettaa haluamansa aikavälin kuvien ottamiselle ja katsoa valmiin filmin kuvien ottamisen jälkeen. Voitte hakea sopivia ohjelmia esim. hakusanalla “timelapse”. Timelapse-kuvausta voi tehdä myös tavallisella kameralla, jolloin voi seurata kellosta aikaa ja ottaa kuvan vaikkapa 10 sekunnin välein. Lopputuloksen voi katsoa suoraan kameran näytöltä selaamalla kuvia nopeasti. Kuvat voi tarvittaessa liittää videoksi useilla tietokoneiden editointiohjelmilla.
Huom! Oikea kuvausväliaika riippuu kuvauskohteen liikkeestä ja löytyy kokeilemalla. Kameraa ei kannata liikuttaa kuvauksen aikana, aseta se siis tukevalle alustalle tai jalustalle.