Ristopekka Blom: Teemapuisto

VERK: Risto-Pekka Blom – Stopparen

Vems delaktighet?

2018 | längd 4:32

En okänd människa stoppade en kolonn av pansarvagnar år 1989 på Tiananmens torg i Peking, Kina. Armén hade föregående dag våldsamt splittrat studenternas protestdemonstration. I demokratier används strukturellt våld i stället för militärt våld, den ekonomiska eliten har makten och driver sina egna intressen. Det politiska systemets roll är att säkerställa att maktstrukturerna fungerar.

Konstnären berättar:

”Utgångspunkten för Stopparen är den ikoniska videon från Himmelska fridens torg, i vilken en okänd man till en stund stoppar en kolonn av pansarvagnar. Den ursprungliga idén var att skaffa originalvideon samt rätten att använda och bearbeta den, och sedan ändra på slutet av videon på något sätt. Jag planerade flera slut, det brutalaste var att vagnarna aldrig stannade, utan körde över mannen.

Det visade sig genast vara svårt att få tag på en video av tillräckligt god kvalitét, och det skulle ha varit nästan omöjligt att få användningstillstånd med bearbetningsrätt. Ett trovärdigt slutresultat skulle också ha kostat en hel del. Jag fick alltså tänka om, och beslöt mig för att göra en egen, modernare och mera västerländsk version av videon. Vi imiterade så noga som möjligt den originella videon vad gällde tekniska och funktionella saker: vi beräknade kamerans höjd, perspektiv och linsens egenskaper samt härmade kamerans rörelser.

Verket filmades från en lyftkran på en ishalls parkeringsplats och originalstaden konstruerades i efterarbete med hjälp av fotografier. Under inspelningen hade vi tre bilar, som vi sedan duplicerade. Fastän staden ser konstgjord ut, hinner man inte iaktta den så noga att man genast skulle förlora illusionen. I businesscentrumet i bakgrunden placerade jag landmärken från finanshuvudstäder som Singapore och London. Tittar man noga kan man också se något bekant med statyn i trafikrondellen.”

Läs mer om Vems delaktighet? –läromedlet