Anssi Kasitonni: Liitäjät

VERK: Anssi Kasitonni – Glidarna

Vems delaktighet?

2005 | längd 13:36

Ekorrungen, som är intresserad av rock, amerikanska bilar och av att skejta, vill inte fortsätta släktens flygekorretraditioner, utan hellre spela i eget band och träna vid skejtrampen. Fadern är inte nöjd med sonens beslut, fast någonting bra följer ändå till slut.

Konstnärens verk innehåller ofta referenser till hans egna erfarenheter och eget liv. Liitäjät kan därför också tolkas som ett självbiografiskt verk om företagarfamiljens son, som beslöt sig för att bli konstnär.

Konstnären berättar:

Om verket: ”Verket är rätt självbiografiskt, det berättar alltså om mig. Jag växte upp i en företagarfamilj, men ville inte fortsätta i vårt familjeföretag utan följa mina egna spår. I filmen kan ekorrfamiljens verksamhet ses som familjeföretagande. Alltså det, att man klär sig till flygekorrar.”

Om studierna: ”På högstadiet hade jag ganska svåra problem, men mopeder, idrott och hårdrock intresserade. Och flickor.”

Om delaktighet: ”Jag är inte säker på om jag förstår mig på ordet. Delaktighet. Betyder det alltså att vara del av en större helhet? Ifall det är så, konstaterar jag bara att ingen människa är en ö, fastän det ibland kan kännas som om man inte behöver andra och att man kan leva ensam. Människan blir både psykiskt och fysiskt sjuk om hon lever som en eremit. Eremitlivet fungerar kanske för en liten del av världens människor, men oftast ändå inte.”

Om att arbeta som konstnär: ”När ens egna idéer konkretiseras och arbetena vill bli lite annorlunda än man ursprungligen tänkte – man hålls själv alert när verket ändrar allteftersom man bearbetar det! Det mest överraskande i detta yrke är hur tittarna reagerar på verken.”

Läs mer om Vems delaktighet? –läromedlet