Sapideh Rahaa:

Sepideh Rahaa: Entagled – ME & HAIR – Delaktighetsupplevelser, fundera och gör en bild

Vems delaktighet?

Konstnären föreslår att betydelser som förknippas med hår antingen kan upprätthålla eller upphäva en viss indelning som har att göra med exempelvis kön och ras. Vad tror ni hon menar med det? Hurdana betydelser minns ni som har att göra med hår, hur talar man till exempel om olika frisyrer och hår av olika färger? Hur behandlas hår i exempelvis vitsar, historier eller målningar? Diskutera.

Vet du vad som menas med termen ”poc”, people of colour? Vad menas med rasifiering? På Ruskeat Tytöt -sajten kan man på finska läsa vad som menas med uttrycket ”ruskeat tytöt”: https://www.ruskeattytot.fi/media. Vad betyder intersektionalitet?

Delaktighet innebär att alla blir godkända som de är. Man kan exempelvis inte dra slutsatsen av vem som är eller identifierar sig som finsk endast på basis av utseende eller språk.

Gör en mem eller en serie som bryter mot normerna! Fundera på uppfattningar eller stereotyper som förknippas med olika hår. Gör en mem, serie eller bildserie som på något sätt påvisar uppfattningen eller stereotypen ohållbar. Bilden kan till exempel föreställa en människa som kullkastar någon uppfattning.

Läs mer om Vems delaktighet? –läromedlet

Läs mer om konstnären ock verket