Niina Suominen: Bra grejer – Projekt
Hur undersöker jag?
Niina Suominens stop motion-animation är gjord med frukter, grönsaker, korvar, leverlådor och annan mat. Att animera innebär att ge liv åt något, och genom att ta fler fotografier och flytta lite på livlösa saker och föremål mellan fotografierna, gör man dem levande. Då man tittar på bilderna efter varandra i snabb takt som en sammanhängande video, föds en illusion av rörelse. Man kan animera med hjälp av många olika tekniker. Till exempel tecknad animering, 3D-, ler- och dockanimering är olika slags animeringar, precis som stop motion med objekt.
Välj ett föremål och lek med det. Fundera på hur det skulle röra sig och hurdant lynne det skulle ha. Vad kunde det göra? Ställ kameran stadigt på ett bord eller stativ och ta en bild. Flytta på föremålet en aning, maximalt föremålets längd, och ta en ny bild. Repetera detta väldigt många gånger och titta sedan på den färdiga animationen. Ju fler bilder och mindre rörelser, desto smidigare blir animationen!
Till många smartenheter finns animeringsprogram tillgängliga, och med hjälp av dem är det lätt att göra animation. Man kan titta på det färdiga verket direkt i apparaten och i de flesta program är det också möjligt att tillägga egna ljud. Hurdant ljud har föremålet som ni valt då det rör på sig, eller talar det? Också uppspelningshastigheten kan oftast justeras i smartenheternas animeringsprogram.
Animation kan göras också med hjälp av en vanlig kamera. Då tittar man på det färdiga verket genom att snabbt bläddra igenom bilderna. Man kan också sammanställa bilderna till en animation i editeringsprogram på dator.
Nyckelord: animation