Niina Suominen: Hyvä meininki – Projekti
Miten tutkin?
Niina Suomisen teos Hyvä meininki on hedelmillä, vihanneksilla, makkaroilla, maksalaatikolla ja muulla ruoalla tehty esineanimaatio. Animaatio tarkoittaa elävöittämistä, jossa elottomat asiat ja esineet saadaan eläviksi ottamalla niistä useita valokuvia ja liikuttamalla aina vähän kuvien välillä. Kun otetut kuvat katsotaan peräkkäin nopeasti yhtenäisenä videona, syntyy illuusio liikkeestä. Animointia voi tehdä monella eri tekniikalla. Esimerkiksi piirros-, pala-, vaha-, nukke- ja 3d-animaatio ovat animaation lajeja samoin kuin esineanimaatio.
Tehdään esineanimaatio
Valitkaa esine ja leikkikää sillä. Pohtikaa, miten se voisi liikkua ja millainen luonne sillä on? Mitä se voisi tehdä? Asettakaa kamera tukevasti pöydälle tai jalustalle ja ottakaa kuva. Liikuttakaa esinettä vähän, maksimissaan esineen oman mitan verran, ja ottakaa uusi kuva. Toistakaa tämä todella monta kertaa ja katsokaa valmis animaatio. Mitä enemmän kuvia ja mitä pienempiä liikkeitä, sitä sulavampi animaatiosta tulee.
Moniin älylaitteisiin on saatavilla animaatio-ohjelmia, joiden avulla animaation tekeminen on helppoa. Valmiin teoksen pääsee näkemään suoraan laitteelta ja useimmat ohjelmat mahdollistavat myös omien äänien lisäämisen. Millaista ääntä valitsemanne esine pitää liikkuessaan tai puhuuko se? Älylaitteiden animaatio-ohjelmat mahdollistavat usein myös animaation nopeuden säätämisen.
Animaatioita voi tehdä myös tavallisella kameralla. Valmiin teoksen voi helposti katsoa suoraan kamerasta selaamalla kuvia nopeasti. Kuvat voi myös koostaa animaatioksi tietokoneen editointiohjelmalla.