Santtu Koivu: Lentäjiä (Flygare) – En föreställning för kameran

Gör en föreställning för kameran som består av en tagning (eller några tagningar). Tillsätt också ljud.

Gör ett kort verk, i vilket kameran hålls stilla. Ifall verket består av bara en tagning, behöver man inte editera bilden. Tillfoga ljud i helheten. Denna uppgift kan utföras med hjälp av en videokamera (eller mobiltelefon), ifall ljuden till bilden görs redan vid inspelningen.

Man får dock mycket mera ut av uppgiften ifall man har möjlighet att använda dator och kombinera ljud och bild i efterhand. De flesta datorer har färdigt ett enkelt redigeringsprogram installerat (t.ex. Movie Maker i Windows och iMovie i Mac).

En stor del av ljuden till rörlig bild görs i efterhand. Oftast är det endast replikerna som spelas in vid filminspelningen och de andra ljuden tillsätts senare. Man kan spela in ljud i efterhand med kamerans inbyggda mikrofon och föra över filerna till datorn utan bild; alternativt är det möjligt att flytta över både ljud och bild och ta bort bilden senare i redigeringsprogrammet. Ifall du har en extern mikrofon som går ihop med din kamera, lönar det sig att använda den. Då brukar ljudkvaliteten bli bättre. Man kan oftast hitta ljud också på datorns ljudbibliotek. Gå igenom ljuden som biblioteket erbjuder eller sök gratis effekter till exempel på adressen http://tehosto.yle.fi. Du kan även söka ljud på nätet genom att använda orden “ljudeffekter gratis”. Ifall du använder engelska sökord (“sound effects”) hittar du fler alternativ än med de svenska. Ifall du tillägger orden “royalty free”, söker maskinen ljud som inte är skyddade av upphovsrätten. Obs! Upphovsrätten reglerar vilka verk man kan visa i skolorna. Mera information om upphovsrätten i skolvärlden finns på adressen www.kopiraitti.fi.


Nyckelord: Ljudberättande


 

Du ser videorna genom att registrera dig som användare och logga in i tjänsten.