Pekka Sassi: A Friend

Pekka Sassi: En vän – Att söka och sammanslå ljud

Vems kultur?

Ljudet spelar en central roll i Pekka Sassis verk. Med hjälp av ljudplanering kan man avsevärt påverka stämningen i ett verk.

Spela in olika ljud på till exempel telefon eller inspelningsapparat. Ni kan leta upp ljud i omgivningen eller skapa dem själv på olika sätt (till exempel genom att göra musik eller ljudeffekter)

Försök hitta och skapa ljud som är

  • hotande
  • romantiska
  • roliga

Spela upp inspelningarna för resten av klassen och gissa vilken stämning det är frågan om. Vad i inspelningen gör den hotande, romantisk eller rolig?

Tilläggsuppgift – Lumière-minut

Spela in en video som är en minut lång där kameran står stilla på stativ och dokumenterar det som händer framför den (en så kallad Lumière-minut). Före ni börjar filma lönar det sig att välja ett intressant ställe eller en intressant sak som ni vill filma, samt en passlig vinkel.

Sammanslå sedan i ett redigeringsprogram de in spelade ljuden med de en minut långa videorna. Hur påverkar ljudet bilden?

Tips:

Frankrikes filmarkiv genomförde ett internationellt projekt i filmfostran CCAJ (Filmens eviga ungdom) och på dess sidor hittar du Lumière-minuter som gjorts av barn och unga i olika länder.