Ristopekka Blom: Teemapuisto

VERK: Risto-Pekka Blom – Temapark

Vems delaktighet?

2015 | längd 4:54

Du lär dig att äga. Du är inte skyldig någon. Du kommer att få precis allting. 

Ett videoverk om köpcentrets luftfyllda figur.

Konstnären berättar:

Om verket: ”Verket är filmat ex tempore på vägen hem från jobbet när jag råkade ha kameran med mig. Jag blev så fascinerad av reklamfigurens växlande rörelser i vinden att den fick fylla alla filmer jag hade med mig. Materialet blev liggande i fem år väntande på en lämplig idé, som sedan kom lika överraskande som själva bildmaterialet när jag lyssnade på en självsuggestiv avslappningsinspelning. Minst lika viktig som bilden är Petri Koskimäkis komposition som vi bearbetade medan vi klippte videon.”

Om studierna: ”När jag gick på högstadiet var jag intresserad av slöjd samt av att skriva och rita, men hamnade ändå i yrkesskola på fordonsmekanikerlinje av många orsaker. Den dummaste orsaken var att min bästa vän valde samma linje. Andra orsaker var mitt eget, mina föräldrars och min studiehandledares oförstånd. Jag trivdes aldrig på mekanikerlinjen fast skolan var bra och yrket viktigt. Å andra sidan var det kanske bra att jag började med den för mig rätta branschen först som mycket äldre. Där emellan skrev jag också studenten i kvällsgymnasium, och jag kan ju faktiskt byta bromsbeläggen på bilen och lite annat också ifall det behövs.”

Om delaktighet: ”Delaktighet är ett väldigt omfattande ämne, men jag tycker det är viktigt att man känner sig kunna påverka sitt eget liv och det omgivande samhället, få stöd till sina strävanden och på det sättet i bästa fall också känna gemenskap i sitt liv. I mindre skala kan det handla om att man har möjlighet och mod att leva livet som man önskar. Då vore det bra att också kunna granska saker kritiskt, speciellt ifall den egna kretsen består av likasinnade människor. Vems önskningar uppfyller jag när jag handlar på ett visst sätt? Familjen, släkten, vänskapskretsen, omgivningen, skolvärlden, alla auktoriteter och olika samhälleliga aktörer erbjuder sina egna, ofta tyvärr ganska normativa och jämngråa uppfattningar om hur man borde leva sitt liv. Man kan få stöd för sitt eget tänkande av dessa uppfattningar, men i värsta fall kan de också hindra det.”

Om att arbeta som konstnär: ”Det roligaste med att arbeta som konstnär är att jag får göra många saker som intresserar mig själv: skriva, filma, klippa samt ljudarbeten och musik. Det är också fint att enligt möjlighet och behov få arbeta med andra proffs inom de olika delområdena.

Det mest överraskande har varit hur känsligt arbetandet är. Vill man experimentera och leta efter nya sätt att göra saker på, får man tåla ständig osäkerhet. Ibland är det belönande, och ibland inte.”

Uppgifter:

UPPGIFT: Temapark – Skriv

UPPGIFT: Temapark – Diskussionsuppgift

UPPGIFT: Temapark – Antireklam

UPPGIFT: Temapark – Mediekonstverk med en bild

UPPGIFT: Temapark – Opålitlig berättare

UPPGIFT: Temapark – Cirkulär ekonomi, diskussion

Verkets ljudspår anspelar på sexualitet och våld.