Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti monilukutaidosta. Oppimateriaalin teokset ja teemat on erityisesti suunnattu yläkouluikäisille nuorille.
Digitaalinen murros ja ohjelmoidut ympäristöt ovat mullistaneet tapamme elää. Elämä digitalisoituneessa maailmassa vaatii laaja-alaista monilukutaitoa: sekä ymmärrystä että taitoja ilmaista itseään ja vaikuttaa ympäristöönsä. Monilukutaito tarkoittaa ympäröivän maailman laajaa ymmärtämistä ja itseilmaisua sen eri konteksteissa. Mediataide kasvattaa! -sarjan kuudes osa Mitä tarkoittaa? antaa avaimia monilukutaidon pohtimiseen ja kehittämiseen digitaalisessa kulttuurissa.
Opetuspaketti sisältää teosten ja tehtävien lisäksi kolme monilukutaitoa käsittelevää artikkelia. Sara Sintonen ja Kristiina Kumpulainen avaavat monilukutaidon käsitettä artikkelissaan Monilukutaito moninaisuutena, toimintana ja osallisuutena. Artikkelissaan Median taideperustainen monilukutaito kuvataidekasvatuksen lehtori Marjo Räsänen käsittelee monilukutaitoa kehittämänsä visuaalisen kulttuurin monilukumallin tulokulmasta. Artikkelisarjan päätteeksi porvoolainen kuvataideopettaja Helena Björk kirjoittaa kokemuksistaan nuorten kanssa kuvataideluokassa.
Opetuspakettiin kuuluvat tehtävät pohjautuvat Suomessa työskentelevien eturivin mediataiteilijoiden teoksiin. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Tutustu myös palvelun käyttöehtoihin.
TEOS: Erkki Kurenniemi – Elämän reikänauha
TEOS: Azar Saiyar – Primus Tempus
TEOS: Teemu Keisteri – Finnish Guy Dancing
TEOS: Henna-Riikka Halonen – Placeholder
Katso myös alla taiteilijoiden videot, joissa he kertovat työstään ja teosten taustoista. Videoiden päätteeksi he esittävät tehtävän, joka johdattaa katsojan omaan työskentelyyn.

Heta Kuchka: Hurmaavat (2000)