Mitä kuuluu?

Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti, joka käsittelee äänen merkitystä osana audiovisuaalista tarinankerrontaa.

MITÄ-KUULUU

Avaa opas klikkaamalla kuvaa!

AV-arkin tuottama Mitä kuuluu? -opetuspaketti koostuu kirjallisesta opetusmateriaalista sekä mediataidekasvattaa.fi -palvelussa katsottavista videoista (linkit videoihin ja materiaaliin sivun vasemmassa reunassa). Opetuspaketti perustuu kotimaisten eturivin mediataiteilijoiden teoksiin.

Mitä kuuluu? -opetuspaketti soveltuu käytettäväksi eri ikäisten oppilaiden kanssa. Kirjallisen materiaalin lisäksi se sisältää lyhyitä, mukaansatempaavia teos-esimerkkejä, joissa ääni ja kuva toimivat kiinnostavasti yhdessä. Opetuspaketti sisältää myös selkeitä ohjeita oppilaiden kanssa yhdessä tekemiseen. Opetuspaketti on jaettu kolmeen osaan. Kahdessa ensimmäisessä osassa on teosesimerkkejä ja harjoituksia, jotka tukevat oman mediatuotannon aloittamista. Kolmannessa osassa opastetaan fiktiiviseen tarinankerrontaan ja se on suunnattu teknisesti harjaantuneille lapsille.

Opetuspaketin on koostanut ja helsinkiläinen mediataiteilija ja taidekasvattaja Miia Rinne.

Ääni ja kuva osana audiovisuaalista kerrontaa

Sana audiovisuaalinen viittaa sekä kuvaan että ääneen. Tähän opetuspakettiin on valikoitu teoksia, joissa kuva ja ääni toimivat kiinnostavasti yhdessä. Opetuspaketin painotus on äänisuunnittelussa ja audiovisuaalisen kerronnan rakenteessa. Lähtökohtana on, että audiovisuaalinen kerronta herättää tunteita, vaikuttaa niihin ja auttaa käsittelemään niitä. Lapsen kasvulle on tärkeää olla kosketuksissa oman tunnemaailmansa kanssa ja oppia tunnistamaan toisten tunteita. Aikuinen auttaa lasta tulkitsemaan näkemäänsä ja kuulemaansa. Sama pätee myös toisinpäin: lapsi tarvitsee leikkiä ja taidetta itsensä ilmaisemiseen, koska hänellä ei vielä ole riittävästi sanoja, joilla kuvata omia tunteitaan ja mielipiteitään.